Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Ο Παναγιώτης Τέτσης "ζωγραφίζει" με ... μαύρο τους καιρούς μας




O Παναγιώτης Τέτσης ζωγραφίζει την εποχή μας με μαύρο: Ποια Τέχνη; Προηγείται να γεμίσουμε το στομάχι μας












Ο Υδραίος, από καταγωγή αλλά και από ... συνείδηση κι επιλογή, καλλιτέχνης, ο χαρακτηρισμένος ως κολορίστας ζωγράφος έλεγε παλαιότερα για τη χαρακτική... "Με το ασπρόμαυρο βλέπεις περισσότερο από όσα με το χρώμα. Το χρώμα δε σε αφήνει να πας πιο πέρα. Όταν βλέπεις το ασπρόμαυρο μετέχεις περισσότερο, γίνεσαι πιο ενεργός, ανοίγουν τα φτερά της φαντασίας σου, συνεργάζεσαι κατά κάποιον τρόπο".

Και, μάλλον, επιμένει και σήμερα, συνεπικουρούμενος από το ζοφερό κλίμα της εποχής.
"Ε, τώρα πια είμαι της μαυρίλας ... Προτιμώ το μαύρο και το γκρίζο απ' τα χρώματα" απάντησε στην ερώτηση για το χρώμα που προτιμά για το σύγχρονο καμβά της ζωής ... Αν και έσπευσε γρήγορα να το διορθώσει: "Έβλεπα σήμερα τη θάλασσα, το Θερμαικό απ' το ξενοδοχείο μου. Μόλις έφτασα, αυτή, τα δικά της χρώματα έσπευσα να αποτυπώσω ... Και του ουρανού ... Αυτά μας έμειναν, εξάλλου. Κι αυτά δεν μπορεί να μας τα πάρει η ... τρόικα . Μόνο αυτά δεν μπορεί. Γιατί όλα τ' άλλα ...".

Στην έκθεση "Παναγιώτης Τέτσης - Χαρακτική" παρουσιάζονται 61 χαρακτικά έργα της συλλογής του ΜΙΕΤ και καλύπτει χρονολογικό φάσμα δημιουργίας 20 ετών, από την πρώτη καλλιτεχνική περίοδο έως τη δεκαετία του '80, δίνοντας έτσι στο θεατή μια ολοκληρωμένη εικόνα για το χαρακτικό έργο του καλλιτέχνη.

Η έκθεση η οποία θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 24 Νοεμβρίου στεγάζεται στον πρώτο όροφο της Βίλλας Καπαντζή (Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ), στη βίλα Καπαντζή/Βασ. Όλγας 108, Θεσσαλονίκη).



Πηγή: http://www.iefimerida.gr/node/124757#ixzz2hOs45oP8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Translate