Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Στις 50 πιο καινοτόμες ιδέες πανευρωπαϊκά το πρόγραμμα «Μνημεία υπό Απειλή»




Σημαντική διάκριση για το πρόγραμμα «Μνημεία υπό Απειλή», που προκρίθηκε στις 50 πιο καινοτόμες ιδέες, πανευρωπαϊκά, στον διαγωνισμό «@diversity: innovative ideas for cultural and creative sectors in Europe» και συγκεκριμένα στην κατηγορία «Προώθησης Πολιτισμού».
Το έργο, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και το Ίδρυμα «Α.Γ. Λεβέντης» και οργανώθηκε υπό την επιστημονική αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, αποτελεί μία διαδραστική εγκυκλοπαίδεια πληροφοριών, ένα σύγχρονο έργο πολιτισμού για τα υπό απειλή μνημεία και στοχεύει στην ενεργή προτροπή για συμμετοχή του κοινού στο έργο, προσθέτοντας ένα μνημείο ή πληροφορίες για μνημεία που γνωρίζουν.

Το πρόγραμμα Μνημεία υπό Απειλή φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια εκτεταμένη βάση δεδομένων καταγράφοντας με λεπτομέρεια μνημεία που κινδυνεύουν ανά την Ελλάδα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού, την παροχή πληροφοριών για τη στρατηγική και οικονομική διαχείρισή τους και την αναζήτηση δημιουργικών και αποτελεσματικών τρόπων προστασίας τους. Η ‘ανοιχτότητα’ του προγράμματος, σε επίπεδο τεχνικό (π.χ. ελεύθερη πρόσβαση και ευσύνοπτη θεώρηση της μέχρι τώρα δύσκολα διαχειρίσιμης πληροφορίας) και θεωρητικό (π.χ. δυνατότητα συμπερίληψης θεωρητικών εξελίξεων και κριτηρίων από συγγενείς προσπάθειες) σε σχέση με άλλα σχετικά προγράμματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, το καθιστά ιδιαίτερα δυναμικό και προσαρμόσιμο στις νέες εξελίξεις.

Η ιστοσελίδα www.mua.gr/ είναι ένας διαδραστικός κόμβος επικοινωνίας μέσω του οποίου οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για μνημεία και πολιτιστικά τοπία στην Ελλάδα που βρίσκονται σε κίνδυνο αλλά και να συμμετέχουν προσθέτοντας ένα μνημείο ή πληροφορίες για μνημεία που γνωρίζουν. Οι πληροφορίες μετά από έλεγχο και διασταύρωση, θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα. Παράλληλα, μπορεί να αποτελέσει εργαλείο μελέτης για ερευνητές, συνοπτικής θεώρησης για κρατικούς φορείς και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, εργαλείο συνεργασίας, παρέμβασης και ενημέρωσης για ΜΚΟ και ΜΜΕ αλλά και εργαλείο αποτελεσματικής χρηματοδότησης για πολιτιστικά ιδρύματα και χορηγούς. 

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από ένα δίκτυο συνεργατών και φορέας υλοποίησης είναι η ΜΚΟ: Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, μέσω του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε και εγγραφείτε στο www.mua.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Translate