Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Η Αθήνα γεμίζει με στίχους του Κ. Π. Καβάφη

Στίχοι του μεγάλου ποιητή σε λεωφορεία, τραίνα, τραμ και μετρό


Στον σταθμό του Κεραμεικού – ναι, κάτω από τη γη σε έναν τόπο ιερό της Αθήνας- ο στίχος «Ξένος εγώ, ξένος πολύ» δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύστοχος, σπαρακτικός, αληθινός. Σα να γράφτηκε για αυτό το σημείο ειδικά.

«Και τέλος πάντων, να, τραβούμ' εμπρός». Πίσω από ένα λεωφορείο στην καρδιά της Αθήνας, ο Καβάφης μας κοιτάζει κατάματα, κατακόκκινος και λέει αυτό που θέλει κάθε πολίτης στην εποχή της κρίσης να ακούσει. 
Ο κορυφαίος, διεθνής ποιητής Κ.Π. Καβάφης από την Τρίτη 15 Οκτωβρίου βρίσκεται παντού στην πόλη και μιλάει στους κατοίκους της σαν την βαθιά εσωτερική τους που έχουν πάψει πια να ακούν.




69735429DFC76C49D249CA64B8A82928


Οι στίχοι του Καβάφη ταξιδεύουν στην Αθήνα

Οι Ελληνες δικαιούνται να απολαμβάνουν τον Καβάφη να έχουν αυτή την αδιάληπτη επικοινωνία μαζί του. Μια επικοινωνία που λόγω συνθηκών, άγνοιας, έλλειψης εκπαίδευσης δεν ήταν πάντα εύκολη. Η επιλογή του Ιδρύματος Ωνάση να βγάλει τους στίχους του Καβάφη στο δρόμο έχει αυτό τον στόχο.
 Ταυτόχρονα αποτελεί και μια μορφή εικαστικής παρέμβασης μοναδική. Το δημιουργικό των Beetroot κατορθώνει να σπάσει τα ταμπού και τα κλισέ της παρουσίασης του ποιητή και σε αυτή την πιο ποπ εκδοχή του να (από)δείξει πως η ποίηση δεν είναι ελίτ, η ποίηση αντηχεί καλύτερα στην άσφαλτο, στην καρδιά της πόλης.

Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Translate