Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Η έκθεση «Βλέμματα» του Μπολτάνσκι στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Με όπλα τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που περισυλλέγει ως κειμήλια ανθρώπων, τους οποίους δε γνωρίζει προσωπικά, το υποκίτρινο θαμπό φως των παλιομοδίτικων λαμπτήρων και τους ψηφιακούς χρονομέτρες που καταμετρούν στιγμή με στιγμή την ανθρώπινη ύπαρξη, ο Κριστιάν Μπολτάνσκι είναι ένας ουμανιστής καλλιτέχνης. Προασπίζεται σε όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του ζωής το δικαίωμα στην ελευθερία, που αναλογεί σε κάθε ανθρώπινο ον, ανεξάρτητα από την καταγωγή, το θρήσκευμα ή την κοινωνική του τάξη. Αυτήν ακριβώς την ελευθερία διεκδικεί για όλα τα ανώνυμα θύματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, για όλους τους ανώνυμους πολίτες όλων των χωρών του κόσμου, οι οποίοι υφίστανται κάθε πιθανή μορφή καταπίεσης.

Μέσα από την εγκατάσταση, που έχει ως βασικό δομικό υλικό το βλέμμα των Αθηναίων, ο Κριστιάν Μπολτάνσκι μάς προσκαλεί να μπούμε σωματικά μέσα στο έργο του με όλες τις αισθήσεις μας ενεργοποιημένες και να περπατήσουμε ανάμεσα σε βλέμματα, που μας κοιτάζουν και τα κοιτάζουμε, για να μας οδηγήσει από το ατομικό στο συλλογικό και από το «κοιτάζω» στην υψηλότερη βαθμίδα του «βλέπω», δηλαδή στην απόκτηση συνείδησης και αυτοσυνειδησίας.
Ο καλλιτέχνης συγκεντρώνει φωτογραφίες ταυτότητας, απομονώνει και μεγεθύνει τα μάτια τους και δημιουργεί ένα νέο, in situ, έργο. Παράλληλα, προτείνει στους επισκέπτες της έκθεσης να καταγράψουν σε πραγματικό χρόνο τον χτύπο της καρδιάς τους, που είναι τόσο μοναδικός, όσο και το δαχτυλικό τους αποτύπωμα, και τον οποίο θα μπορούν να πάρουν μαζί τους σε ένα cd, διατηρώντας, έτσι, για πάντα ζωντανό τόσο το βιολογικό, όσο και το ψυχικό αποτύπωμά τους.










Το έργο του γάλλου εικαστικού θα παρουσιάζεται ως τις 24 Ιανουαρίου 2014


Πληροφορίες
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών  
Εκθεσιακός χώρος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης»
 λεωφ. Συγγρού 107 - 109, Αθήνα
 τηλ.: 210 9005800
 Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή: 12:00 - 21:00.
Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 6 ευρώ, μειωμένο: 4 ευρώ.


Η έκθεση «Βλέμματα» του Μπολτάνσκι στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Translate