Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Αthens Photo Festival 2013


Στην «Τεχνόπολη», στο πλαίσιο του Αthens Photo Festival 2013 με θέμα τις «Ρευστές ταυτότητες».






Ενα μεγάλο διεθνές φωτογραφικό γεγονός επιστρέφει για να ταράξει τα νερά της εσωστρέφειας: μικρά παράθυρα προς τον κόσμο ανοίγονται από χθες στους τοίχους της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, όπου φιλοξενείται το κεντρικό πρόγραμμα Αthens Photo Festival 2013 με θεματικό άξονα τις «Ρευστές ταυτότητες».

Φωτορεπόρτερ και φωτογράφοι από όλο τον κόσμο εστιάζουν σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποστεί ή υφίστανται περιόδους ραγδαίων και συχνά τραυματικών αλλαγών, όπως οι νεαροί επιζήσαντες από την επίθεση του 2011 στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας (Αndrea Gjestvang, «One day in history»), οι άστεγοι του Χάρλεμ (Αndrea Star Reese, σειρά «Urban Cave») ή οι μητέρες που βιάστηκαν και κακοποιήθηκαν από εθνοφρουρούς της Ρουάντα (Jonathan Torgovnik, «Intended Consequences»).

Τα πορτρέτα τους λειτουργούν σαν μια σιωπηλή υπενθύμιση πως η σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα είναι μια όαση γαλήνης και ευημερίας σε σύγκριση με τα δεινά που πλήττουν άλλες περιοχές του πλανήτη, αλλά και πως πάντα υπάρχει χώρος για ελπίδα. Η ελπίδα διακρίνεται στα μάτια των μεγαλωμένων σε μια κουλτούρα ακραίας βίας παιδιών-πολεμιστών του Στρατού Αντίστασης του Κυρίου στην Αφρική («Future Plans» των Αlvaro Laiz και David Rengel), τα οποία τολμούν να κάνουν σχέδια για το μέλλον με τη στήριξη ενός μη κερδοσκοπικού προγράμματος, αλλά και των διαφυλικών διαγωνιζόμενων στα καλλιστεία για την ανάδειξη της Miss Trans Beauty στη Βαρσοβία, οι οποίες βιώνουν τη χαρά και τρόμο της απελευθέρωσης, έχοντας μόλις αποκαλύψει την ταυτότητά τους (Μaciek Νabrdalik, «Τransphere»).

Τοπία στο μεταίχμιο

Αντί για πρόσωπα, που άθελά τους παρασύρθηκαν στη δίνη της Ιστορίας, ορισμένοι δημιουργοί επέλεξαν να αποτυπώσουν με τον φακό τους τόπους που βρίσκονται στο μεταίχμιο μεταξύ παλαιού και καινούργιου, ομορφιάς και ασχήμιας, εγκατάλειψης και επανοικειοποίησης: φυσικά τοπία που καταστρέφονται στο πλαίσιο προσπαθειών εκσυγχρονισμού, όπως οι στέπες της ταχύτατα αναπτυσσόμενης Μογγολίας (Μichele Ρalazzi, «Βlack Gold Hotel»). Kόσμοι στο όριο του υπαρκτού και του φαντασιακού, όπως οι τεχνητοί παράδεισοι στα πολυτελή θέρετρα διακοπών (Reiner Riedler, «Fake Holidays). Απρόσμενες συνυπάρξεις του χθες με το σήμερα, όπως τα συμβολικά πορτρέτα των Karczeb της Ανατολικής Πολωνίας, που καθάριζαν με γυμνά χέρια τα δάση για να καλλιεργήσουν τη γη και συχνά πλήρωναν με την ελευθερία ή τη ζωή τους την άρνησή τους να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους (Αdam Ρanczuk, «Κarczeby») ή οι ιστορικές φωτογραφίες των κατοίκων ενός απομακρυσμένου νορβηγικού χωριού, που τη δεκαετία του ’50 πληρώθηκαν από την κυβέρνηση για να μετεγκατασταθούν σε πιο κεντρικές περιοχές και σήμερα «επιστρέφουν» στα πάτρια εδάφη (Ηebe Robinson, «Echoes»).

Από το σύνολο δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι εικόνες της σύγχρονης Ελλάδας που μεταμορφώνεται, όπως την απαθανάτισαν o Aλβανός φωτογράφος Enri Canaj στη σειρά «Shadows in Greece» και ο Νικόλας Βεντουράκης στην ενότητα «Leaving Utopia».

Στην ομαδική έκθεση «Τα όρια της πόλης», παρουσιάζουν έργα τους οι Μπάμπης Κουγεμήτρος, Πέτρος Κουμπλής, Βαγγέλης Πατσιαλός και Γιάννης Τσιαδής, που επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 760 προτάσεις στο πλαίσιο του θεσμού «Νέοι Ελληνες Φωτογράφοι».

Και στη Δημοτική Πινακοθήκη

Το κεντρικό πρόγραμμα Athens Photo Festival θα διαρκέσει έως τις 20 Νοεμβρίου. Στο ίδιο διάστημα, η ομαδική έκθεση «Athens Photo Inspiration 12 Exhibition» πραγματοποιείται στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο Μεταξουργείο.

Μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας, το εγχείρημα «Athens Photo Inspiration» φιλοδοξεί να στηρίξει την ατομική και συλλογική καλλιτεχνική έκφραση, ενώ η έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη αποτελείται από τις 15 φωτογραφίες που διακρίθηκαν στον φετινό διαγωνισμό.

Στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος του φεστιβάλ, πλήθος εκθέσεων φιλοξενείται σε διάφορους χώρους της πόλης, μεταξύ των οποίων το Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), το Beton7 (Πύδνας 7), το Goethe-Institute (Ομήρου 14-16) και το Athens House of Photography (Ζηρίνη 23).

Τέλος, δέκα καταξιωμένοι Ελληνες και ξένοι φωτογράφοι και επιμελητές μοιράζονται με το κοινό τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τις θέσεις τους σχετικά με τον ρόλο της φωτογραφίας στην κοινωνία του σήμερα, στο καθιερωμένο Photo Voices 2013, που θα διεξαχθεί στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς) το απόγευμα της 3ης Νοεμβρίου, υπό τον γενικό τίτλο «We Speak Photography».

Πρόκειται για τους Andrea Gjestvang, Andrea Star Reese, Κωστή Αντωνιάδη, Ηρακλή Παπαϊωάννου, Jason Forio, Louise Clements, Νικόλα Βεντουράκη, Sheyi Bankale, Γιάννη Μπεχράκη και Angela Ferreira. 
Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ στο www.photofestival.gr









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Translate