Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Desert Breath - Μια γιγαντιαία εγκατάσταση στην έρημο

Το εμβληματικό έργο της ομάδας D.A.ST. Arteam (Δανάη Στράτου, Αλεξάνδρα Στράτου, Στέλλα Κωνσταντινίδη) στη έρημο της Σαχάρας γίνεται viral 17 χρόνια μετά από την δημιουργία του.

Image

    Όταν ο παρουσιαστής ενός σύντομου προγράμματος της Google αναρωτήθηκε αν αυτή η φωτογραφία στην αιγυπτιακή έρημο είναι έργο εξωγήινων, ένα εκατομμύριο άνθρωποι μπήκαν να το διαπιστώσουν με τα μάτια τους. Δεκαεπτά χρόνια από την δημιουργία του, το έργο έγινε viral.    
Image

  Το έργο Desert Breath, ένα έργο Land Art που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα δημιουργήθηκε από την εικαστικό Δανάη Στράτου και τους αρχιτέκτονες Αλεξάνδρα Στράτου και  Στέλλα Κωνσταντινίδη, (D.A.ST. Arteam), το 1997. Το σχέδιο έχει τις ρίζες του στην κοινή τους επιθυμία να εργαστούν στην έρημο. Καθώς η έρημος είναι ένα μέρος όπου βιώνει κανείς το άπειρο οι δυο καλλιτέχνες αντιμετώπισαν το τοπίο ως μια κατάσταση του μυαλού, ένα τοπίο του νου, με σημείο εκκίνησης την κωνική μορφή, τη φυσική διαμόρφωση της άμμου ως υλικό.   
Image
  Το έργο Desert Breath εκτείνεται σε μια έκταση 100.000 m2, στην ανατολική έρημο Σαχάρα που συνορεύει με την Ερυθρά Θάλασσα, στο Ελ Γκούνα, της Αιγύπτου. Είναι ένα έργο site-specific και η κατασκευή του στην μετατόπιση των 8,000 κυβικών άμμου η οποία έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να δημιουργούνται θετικοί και αρνητικοί κώνοι.
Image
 Οι κώνοι σχηματίζουν δυο σπείρες που κινούνται γύρω από ένα κοινό κέντρο με μια διαφορά 180ο μοιρών προς την ίδια κατεύθυνση περιστροφής. Το κέντρο της εγκατάστασης είναι μια δεξαμενή με διάμετρο 30 μέτρα, γεμάτη νερό. 
Image

Η εγκατάσταση βρίσκεται στο σημείο όπου συναντά κανείς την απεραντοσύνη των βουνών και την απεραντοσύνη της θάλασσας. Από ψηλά πρόκειται για μια σπουδαία εικόνα, από το έδαφος το περπάτημα στο μονοπάτι της σπείρας είναι μια μοναδική φυσική εμπειρία.   Το Desert Breath υφίσταται ακόμα και αποσυντίθεται αργά, γίνεται ένα μέσο για να μετρηθεί το πέρασμα του χρόνου.                              

 Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Translate